Bezoek de grotten op Tenerife

spanje

Bekijk ondergrondse sporen van lava

Tenerife dankt zijn bestaan aan de uitbarstingen van vulkanen. Dit zie je duidelijk terug in het rotsachtige landschap van het eiland, de zwarte stranden en de in het oog springende vulkaan Teide. Een tocht door lavatunnels is echter niet het eerste waar je aan denkt bij deze vakantiebestemming, maar Europa’s grootste lavagrot bevindt zich hier. Denk aan complete duisternis, hoge luchtvochtigheid en absolute stilte. En nee, deze grillige grot is niet verlicht. Gooi jezelf van dat strandbed af en trek je wandelschoenen aan. Een bezoek aan de Cueva de Viento geeft je een unieke kijk in het vulkanisme en de bodem waarop het eiland gebouwd is.

Fossielen en stalactieten
Deze lavagrotten zijn niet aangelegd door mensen, maar puur natuur. De tunnel van Cueva de Viento, wat Grot van de Wind betekent, is 27000 jaar geleden gevormd door de uitbarsting van vulkaan Pico Viejo. De naam dankt de grot aan de sterke wind die door de tunnels waait. Door de tunnels waar je doorheen loopt, stroomde duizenden jaren terug lava en dat heeft zijn sporen nagelaten. Je ziet er diverse structuren van lava, zoals meren en stalactieten, maar ook de ondergrondse vegetatie. Een wandeling door deze tunnel is niet voor de bange reiziger. De donkere grotten vormen namelijk een thuis voor insecten als kevers en kakkerlakken. Van vroegere diersoorten die op het eiland leefden zijn hier de fossielen gevonden.

Langste lavatunnel Europa
Met een lengte van zeventien kilometer lang is Cuava de Viento de langste lavatunnel in Europa en één van de vijf grootste over de hele wereld. Daarom is een uitstapje naar deze plek absoluut de moeite waard. De grotten zijn alleen met een ervaren gids te bezoeken. Deze zal voor de nodige uitrusting zorgen, zoals helmen met lampjes om jezelf bij te lichten. Houdt er zelf rekening mee dat je gekleed bent op een stevige wandeling.

Tenerife top 3


Last minute deals & vakantie tips voor Tenerife

grot

Bezoek de grotten op Tenerife

Tenerife dankt zijn bestaan aan de uitbarstingen van vulkanen. Dit zie je duidelijk terug in het rotsachtige landschap van het eiland, de zwarte stranden en de ...

bergen tenerife

De leukste activiteiten tijdens een vakantie in Tenerife

Bij Tenerife denk je gelijk aan het heerlijke klimaat waar het zomer en winter warm genoeg is voor een bezoek aan het strand. Gelukkig heeft Tenerife veel meer ...